loader image
Inscrie-te acum!

Blog listing

 • Cum ar trebui sa se comporte la volan soferii incepatori ?

  Cu totii am fost soferi incepatori si ne-am lovit de diverse situatii neplacute in trafic, uneori provocate chiar de noi fara sa vrem. De aceea, soferii incepatori trebuie sa fie atenti la cateva lucruri pana se integreaza intre ceilalti participanti la trafic:

  -Aplicati semnele de incepator
  Va place sau nu, semnele de incepator aplicate pe parbriz si luneta va scapa de o eventuala amenda si de cateva claxoane in caz ca vi se opreste motorul in intersectie.

  -Pastrati-va calmul
  Este bine ca un sofer incepator sa fie calm, odihnit. Sa nu se urce la volan daca este obosit. Oboseala afecteaza si soferii profesionisti, cu atat mai mult pe soferii incepatori. Oboseala duce la lipsa de concentrare si poate conduce la accidente.

  -Conduceti putin si des
  Drumuri lungi sau cat mai scurte? Drumurile lungi pot fi dificile pentru orice sofer, nu doar pentru incepatori. Acestia ar trebui sa se urce la volan cat mai des pentru a se obisnui cu aceasta situatie. Recomandat ar fi ca soferii incepatori sa faca drumuri scurte.

  Evitati aglomeratia
  Soferii incepatori ar trebui sa evite sa conduca in aglomeratie pentru ca vor fi stresati de soferii grabiti care ii claxoneaza sau se comporta agresiv. Aceste altercatii din trafic le poate aduce disconfort si teama ca nu pot conduce bine.

  Pastrati linistea in masina pe cat este posibil
  Nu conteaza daca un sofer incepator este singur in masina sau mai are si alti prieteni. Este mai important sa fie liniste in masina. Deci fara ca muzica sa fie data la maxim si fara ca soferul sa fie implicat in discutii interminabile care il pot distrage.

  Conduceti ca la carte
  Soferii incepatori ar trebui sa conduca asa cum au invatat la scoala de soferi. Daca folosesc aceeasi masina impreuna cu un prieten, trebuie sa isi regleze scaunul si toate oglinzile din nou.

  Nu ii imitati pe altii cand incalca legea
  Cel mai important lucru este sa nu faca ce fac ceilalti soferi, ci sa faca ce e corect in acea situatie. Acestia trebuie sa nu treaca pe culoarea galbena a semaforului si sa nu conduca pe linia de tramvai asa cum fac destul de multi soferi in Bucuresti.
  De asemenea, oprirea sau stationarea trebuie sa fie facuta acolo unde este permis prin lege.

  Nu conduceti cu viteza
  Viteza este principalul factor care duce la accidente grave. In primul an de condus, orice sofer are reactii incetinite. De aceea, soferii incepatori trebuie sa conduca in afara orasului cu o viteza mai mica cu 10 km/h decat viteza legala pe segmentul de drum.

  Pastrati distanta fata de masina din fata
  Nu doar viteza conteaza, ci si distanta fata de vehiculul din fata. Este recomandat ca soferii incepatori sa pastreze o distanta mai mare intrucat pot aparea situatii neprevazute.

  Incercati sa conduceti corect din prima zi pentru ca altfel va va fi mai greu sa va corectati, iar amenzile sunt destul de mari.

 • Cutie manuala sau automata?

  Scoala de soferi inseamna, pe langa cursurile teoretice si practice, si depasirea unui examen.

  Teama de examen, mai ales de proba practica, determina multe persoane sa se gandeasca la o scoala de soferi pe o masina cu cutie de viteze automata.

  Acest tip de transmisie este mai confortabil, mai ales in oras, iar achizitionarea de masini cu cutie automata este un trend in crestere in Romania. Cutia de viteze automata mai are si alte avantaje, plecarea de pe loc nu va mai fi niciodată o provocare, indiferent de gradul de declivitate al rampei sau faptul ca motorul masinii nu va “muri” la schimbarea incorecta a treptelor de viteza.

  Unii cursanti considera ca este mai simplu sa treaca prin cursurile scolii de soferi pe o masina cu transmisie automata, dar acestia vor fi pusi in situatia de a fi nevoiti a-si achizitiona un autoturism cu acelasi tip de cutie, odata ce au permisul in portofel.

  Scoala de soferi pe o masina cu cutie manuala te invata sa faci plecarea din rampa corespunzator, sa schimbi la un anumit numar de turatii, sa manevrezi si volanul (cu o singura mana) si schimbatorul de viteze in acelasi timp, orientandu-te corect in trafic. Practic, scoala de soferi pe o masina cu cutie manuala incepe sa iti formeze reflexe care sunt absolut necesare oricarui sofer.

  Desigur, condusul nu se rezuma doar la schimbatul vitezelor si invartitul volanului. Fiecare sofer trebuie sa fie capabil sa parcheze masina (mai ales in conditiile actuale de trafic si ale lipsei locurilor de parcare mai ales in Bucuresti), sa conduca responsabil atat in afara orasului cat si in interiorul acestuia, pe strazi inguste sau in giratorii complexe.

  Totusi, cutia de viteze automata poate fi un factor de confort pentru unii dintre viitori soferi in momentul probei practice de la examenul pentru obtinerea permisului de conducere.In oricare dintre situatii si indiferent de personalitatea fiecaruia dintre cursanti, instructorii Drive Safe au experienta necesara pentru a ajuta , linisti si motiva viitori posesori de permis, ajutandu-i sa treaca cu brio peste examenul de conducere.